Hjemme hos Ole Frehr
 

 

Startside
Mit CV
Mordleg
Tintinquiz
Mathematica
Filosofiemner
Webdesign
Opfindelser
Stenhaver
Vrøvleord
Genveje

 


Sæbebobler

Her er opskriften på verdens bedste sæbeboblevand. Den kan bruges med det samme, men står den med låg en dag (eller flere!) bliver den endnu bedre. Boblerne kan blive meget store, og flyve meget langt - specielt hvis der er godt vejr (højtryk).

 

Verdens bedste sæbeboblevand:
8 dl. vand
2 dl. opvaskemiddel
0,5 dl. glycerin
Knivspids melis

Sådan gør du:
Hæld glycerin i vandet og rør grundigt rundt. Tilsæt melis og rør igen. Hæld sæben i blandingen og rør forsigtigt igen. Undgå skum. Hvis der kommer skum, skal du fjerne det, eller vente til det er væk.

Redskaber
Boblerne kan laves med alt der kan sluttes til en ring, der kan dyppes i sæbeboblevandet; f.eks. ståltråd, haveslange, tyk snor, dine fingre, hulahopringe eller hvad du ellers kan finde på. Brug evt. snor eller ståltråd til at binde sammen med. Eksperimentér og ha' det sjovt!

 

Godt at vide:
Det bedste vand er destilleret vand (det din mor køber til strygejernet), men kogt vand kan også bruges. Almindeligt hanevand indeholder calcium oxid som binder sig til sæben og gør boblerne ustabile.

Sæben reducerer vandets overfladespænding, men det er ikke lige meget hvilken sæbe du bruger. Jo renere sæbe, des bedre. Undgå billige mærker med parfume og tilsætningsstoffer. Babyshampoo er rigtigt godt, men Yes Ultra er også udemærket.

Glycerinen gør boblerne mere stabile ved at gøre vandet tykkere, og gør boblerne mere farverige. Sukkeret (melis) har den samme effekt.

Prøv at eksperimentere med at tilsætte nogle dråber salmiakspiritus. Det ændrer overfladespændingen. Eller prøv med nogle spiseskefulde bordsalt. (Spørg mig ikke hvorfor!)

 
 
Denne side er kontrolleret af
Steins laboratorium

Skal du have noget kontrolleret?

Få gode råd her!

 
 

Læs om papirflyvere

Læs om sæbebobler