Hjemme hos Ole Frehr
 

 

Startside
Mit CV
Mordleg
Tintinquiz
Mathematica
Filosofiemner
Webdesign
Opfindelser
Stenhaver
Vrøvleord
Genveje

 


Sådan undgår du spam

Har du en email-adresse, så har du sikkert også oplevet at få mails fra personer du ikke kender - eller du har fået en email med reklamer, som du ikke har bedt om at modtage.

Læs ikke spam-mails
Får du en email med en mystisk overskrift eller et fremmed sprog - og fra en afsender du ikke kender - så slet den uden at læse den. Åbner du den, vil spammeren som regel kunne se at du har åbnet mailen, og så ved de at du læser spam og vil sende dig endnu mere og sælge din adresse til andre spammere.
Få mere teknisk information om dette

Svar ikke på spam
Du skal ikke svare på spam - heller ikke, hvis der står, at der er en mulighed for at bliver meldt af som modtager. Hvis du først svarer på en spam-mail, så ved afsenderen nemlig, at din adresse er gyldig - og du kan så ofte se frem til at modtage endnu flere uønskede mails.

Brug et email- eller spamfilter
Mange internetudbydere tilbyder et filter, der kan sortere reklamer og andet spam fra - inden det overhovedet når frem til din postkasse.
Vil du selv have helt styr på dine emails, kan du installere et spamfilter, som du selv styrer. Til Microsoft Outlook kan du f.eks. bruge Spamfighter, og der findes mange andre filterprogrammer. Ingen af dem kan dog 100% skelne spam fra de mails, du gerne vil have.
Har du internetforbindelse via modem, kan det være smart at slette spam inden du overhovedet bruger dyr opkoblingstid på at hente dem hjem. Det kan du gøre via din internetudbyders webmail - hvor du kan se en liste over emailenes afsender og overskrifter inden du læser dem. Der findes også programmer, som behandler dine emails på denne måde, f.eks. Mailwasher, som jeg selv bruger. Det er et fremragende program. 
Læs noget mere teknisk information om spamfiltre

Oplys ikke din adresse til hvem som helst
De færreste vil dele deres telefonnummer ud til alle der spørger. Det samme bør gælde e-mails. Overvej altid om du vil oplyse din e-mailadresse til de forskellige sites, du besøger på nettet. Og offentliggør ikke din e-mail adresse på din hjemmeside, hvis du vil undgå at den bliver opsnappet af spammere.

Læs hvad der står
Læs altid betingelserne når du tilmelder dig forskellige nyhedsbreve og mailinglister på nettet. Står der noget om, hvor tit, at du vil modtage post fra afsenderen - eller står der måske med småt, at afsenderen forbeholder sig ret til at bruge din oplysninger? Eller giver du ligefrem lov til, at dem der står bag sitet må sende dig reklamer?

Få flere forskellige adresser
Det er fornuftigt, hvis man har flere forskellige e-mailadresser, som man bruger til forskellige formål. Brug for eksempel én mail-adresse til familie, venner og arbejde - og opret en gratis email-adresse, som du kan bruge, når du surfer på nettet. Den sidste kan du så være lidt mindre kritisk med at bruge, da du hurtigt kan lukke den igen og oprette en anden gratis mailadresse.

Vælg en speciel e-mailadresse
Mange af de, der sender spam-mails ud, prøver en masse forskellige "almindelige" kombinationer af bogstaver og tal. Derfor vælg en speciel adresse som er sværere at gætte sig til.

Undgå kædebreve
Kædebreve kan støtte en god sag, men overvej altid, om du vil sende et kædebrev videre - kædebreve kan nemlig havne i "forkerte hænder" og de bliver så støvsuget for e-mailadresser. På den måde kan du havne i et kartotek og dermed modtage mails med mange forskellige tilbud.

Tak til Forbrugerrådet

 
 
Denne side er kontrolleret af
Steins laboratorium

Skal du have noget kontrolleret?

Få gode råd her!

 
 

Læs om papirflyvere

Læs om sæbebobler