Hjemme hos Ole Frehr
 

 

Startside
Mit CV
Mordleg
Tintinquiz
Mathematica
Filosofiemner
Webdesign
Opfindelser
Stenhaver
Vrøvleord
Genveje

 


Stenhaver

De japanske stenhaver (kare sansui) dukkede op i slutningen af det 15. århundrede omkring de zen-buddhistiske klostre. Her danner sand og sten abstrakte naturlandskaber - en fysisk gengivelse af de stiliserede malerier den japanske kunst er så kendt for. Specielt (naturligt !) kantede eller flade sten er højt værdsat, mens helt runde sten og andre uden specielle kendetegn er uden interesse. En subjektiv 'følelse' er ikke uvigtig i den forbindelse.

Stenene arrangeres efter visse principper i zen-kulturen. Antallet og placeringen kan synes tilfældigt, men er intuitivt perfekt. Antallet af stengrupper er for eksempel ikke lige, da indtrykket dermed kan blive for symmetrisk ( i modsætning til mange af renæssencens haver i Europa, der i detaljer er symmetriske), og det er normalt at anbringe stenene således, at de udgør en 'tre-hed'. Grupperingen gør også, at stenbunkerne enkeltvis synes at hvile i deres eget massemidtpunkt, mens de er samtidig i balance med de andre.

Selv om det kan forekomme enkelte steder, er der traditionelt ikke nogen former for vand i haverne. I stedet rives det hvide sand/det sølvfarvede grus på en bestemt måde, så der fremkommer en bølgeillusion med bølgeskvulp omkring de større sten, og på den måde skabes dynamik. Sandet og stenene er som de kinesiske Yin og Yang symboler: sandet danner en form for tomhed overfor stenøernes masse, men fuldender samtidigt sceneriet; på samme måde som det umalede på samme tid understreger og står i kontrast til det malede i et kinesisk maleri. Sandet er derfor lige så vigtigt som placeringen af de større sten.

Det er interessant, at en bunke sand og sten på denne måde får karakter at religiøs kunst. Der kun anvendt ganske få og enkle midler for at opnå denne effekt. En af dem er virkelig hårdt arbejde, men resultatet er et fantastisk syn hele året. I haverne findes en ro og harmoni, der nærmest inviterer til meditation eller eftertænksomhed, selv hos dem der ikke kender til Zen. De få fixpunkter gør at man ikke forstyrres i sin kontemplation, men kan koncentrere sig om at opnå en højere form for bevidsthed. Stenenes masse giver tyngde, samtidig med at sindet uden begrænsning kan få lov til at udvide sig. Sådan skabes mulighed for at uendeligheden kan opløse sig i endeligheden i et af zen-buddhismens nøgleord: Nothingness

Lav din egen skrivebordsstenhaveDem der ikke bryder sig om at skulle omlægge deres have til en stenhave, og at skulle luge den hele tiden, skal ikke føle sig snydt. Jeg har fundet et sted, der sælger miniature stenhaver over nettet. Den vil med garanti pynte på ethvert skrivebord, og give mange timers fornøjelse (?). Jeg ved ikke helt om dette er i den rette Zen-ånd, men dem der føler sig fristet, kan trykke her hvis de vil købe en; de koster ca. 20 dollars stykket - og det er vist uden forzendelse (undskyld).
 
 
Denne side er kontrolleret af
Steins laboratorium

Skal du have noget kontrolleret?

Få gode råd her!

 
 

Læs om papirflyvere

Læs om sæbebobler